De conclusie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat supermarktketens massaal de spelregels aan hun laars lappen om roken te ontmoedigen, is verbijsterend. “Supermarkten zijn de schaamte voorbij en laten nu hun ware gezicht zien”, aldus lijsttrekker Esther van Fenema van NLBeter, “Zij vinden cashen belangrijker dan de gezondheid van hun klanten.” Volgens Van Fenema staat ook staatssecretaris Paul Blokhuis hiermee voor gek.

Staatssecretaris Paul Blokhuis noemt het “zeer verontrustend” dat supermarkten en tabaksproducenten op grote schaal in strijd met de wet handelen. Zij kunnen daarvoor bestraft worden met boetes die in de tonnen en zelfs miljoenen lopen. Dat tabaksmakers de wet ontduiken, is volgens Van Fenema niet verbazingwekend voor een industrie die toch al op een immoreel kompas vaart. Zij vindt het des te opmerkelijker dat ook supermarktketens zich niets aantrekken van glasheldere regels om het roken te ontmoedigen. “Supermarktketens slaan zichzelf graag op de borst vanwege hun missie om klanten te helpen gezonder te leven. Nu blijken ze niet alleen het tegendeel te doen maar daarbij ook de wet te ontduiken”, aldus Van Fenema. “De claim dat supermarkten maatschappelijk verantwoord ondernemen, is bij deze ontmaskerd.”

Bonus

Wat Van Fenema betreft moet staatssecretaris Paul Blokhuis zich nu veel harder opstellen in het weren van tabaksproducten uit de supermarkten. Van Fenema: “Tabak hoort niet thuis in de supermarkt. Daarover heeft de staatssecretaris onlangs nieuwe afspraken gemaakt waardoor supermarkten vanaf 2024 moeten stoppen met de verkoop van tabak. Dat supermarkten nog drie jaar de tijd kregen om aan dat idee te wennen, is een bonus die hiermee van tafel kan. Ook de staatssecretaris staat voor gek nu blijkt dat supermarkten achter zijn rug om de boel lopen te flessen. Bedrijven die de wet overtreden, moet je keihard aanpakken. Wat mij betreft door het tabaksverbod nu meteen in te voeren.”

Vond je dit interessant? Deel het!