“Wij zien iedere dag in onze spreekkamers en leslokalen de gevolgen van falend beleid op het gebied van preventie en gezondheidszorg. Daarom nemen ook wij onze verantwoordelijkheid door vandaag deze misstanden aan te klagen.” Dat zei lijsttrekker Esther van Fenema op vrijdag 5 maart tijdens de Grote Vervuilerstour.

Een ‘coronaproof’ campagneteam van dokters in witte jassen, kandidaat-Kamerleden en sympathisanten van NLBeter ging langs bij de hoofdkantoren van Ahold, McDonald’s en British American Tabacco om hen symbolisch de rekening te presenteren voor hun bijdrage aan de vervuiling van de volksgezondheid. Roken, overmatig drankgebruik en ongezond eten zorgen naar schatting voor zo’n tien miljard aan extra zorgkosten, stelde Van Fenema. Daarom deed zij een beroep op de makers en verspreiders van deze ongezonde producten om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en bij te dragen aan een gezonde samenleving. “Kies voor een verdienmodel waar je blij en trots van wordt. Haal het vergif uit je assortiment”, aldus Van Fenema.

Ook de politiek doet veel te weinig om de grootvervuilers van de volksgezondheid aan te pakken, vindt NLBeter. Van Fenema: “Iedereen in Den Haag heeft de mond vol van preventie en investeren in een gezonde samenleving. Maar echt doorpakken en gewoon de drempel voor een ongezonde levensstijl veel hoger maken, durft niemand aan.” Een vertegenwoordiger van Ahold nam namens de supermarktketen de ‘rekening’ aan en nodigde NLBeter uit om na de verkiezingen in gesprek te gaan. McDonald’s zei eveneens graag met NLBeter in dialoog te willen over het ‘stimuleren van verantwoorde keuzes’. Een woordvoerder van tabaksgigant British American Tobacco hield de boot af en leek zich meer zorgen te maken over de mogelijke coronarisico’s van de symbolische demonstratie dan over de dodelijke gifwolken die de tabaksindustrie dagelijks laat neerdalen.

Bekijk hier het videoverslag van NLBeters Grote Vervuilerstour:

Ben je benieuwd naar de speech die Esther van Fenema gaf tijdens NLBeters Grote Vervuilerstour? Deze is hier te lezen:

NLBeter presenteert de rekening aan de grote vervuilers

Vond je dit interessant? Deel het!