3 januari 2021

NLBeter stelt top 3 vast

Het bestuur van NLBeter heeft de top van de Kandidatenlijst voor de komende Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 vastgesteld. Naast lijsttrekker Esther van Fenema voeren Ton van Haperen en Janneke Wittekoek de lijst aan. Dat maakte NLBeter vandaag bekend tijdens het eerste digitale spreekuur voor kiezers en belangstellenden. De komende dagen wordt de volledige kandidatenlijst bekendgemaakt. Het centrale thema in de campagne van NLBeter ‘de nieuwe sociale kwestie’ op het gebied van gezondheid en onderwijs.

  • Esther van Fenema (50)

Psychiater en werkzaam in de ggz bij de crisisdienst van Almere. Daarnaast heeft zij een vrijgevestigde praktijk. Esther behoort tot de meest gezaghebbende opiniemakers op het gebied van de (publieke) gezondheidszorg. Ze is als vaste columniste verbonden aan Medisch Contact en De Volkskrant. In 2020 verscheen van haar hand ‘Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn’.

  • Ton van Haperen (61)

Leraar economie op een middelbare school, lerarenopleider bij de Universiteit Leiden en publicist. Ton is een veelgevraagd commentator over de impact van de coronacrisis op het onderwijs. Hij schrijft onder meer columns voor Het Onderwijsblad, heeft een aantal vakdidactische boeken geschreven en een tweetal boeken over onderwijsbeleid. Daarnaast ontwikkelde hij lesmateriaal voor Thieme Meulenhoff en de Stichting Innovatie Economie Onderwijs.

  • Janneke Wittekoek (51)

Cardiologe, gezondheidswetenschapper en oprichtster van de HeartLife Klinieken in Utrecht. Janneke is een veelgevraagd spreker en commentator als ‘de preventiedokter van Nederland’ en bepleit een omslag in het denken over ziekte en gezondheid. Daarnaast schreef zij meerdere boeken over het vrouwenhart, schrijft columns voor o.a. VROUW en het blad RunningNL en geeft lezingen.

Sociale kwestie

Het centrale thema in de komende verkiezingscampagne van NLBeter wordt de ‘nieuwe sociale kwestie’. Esther van Fenema: “Er ontstaat steeds meer maatschappelijke ongelijkheid omdat mensen in kwetsbare posities extra geraakt worden door achterstanden op het gebied van gezondheid, opleiding en onderwijs. Daar willen wij verandering in brengen, onder andere door mensen op de werkvloer veel meer ruimte te geven om te doen waar ze goed in zijn: andere mensen verder helpen.” De term ‘sociale kwestie’ ontstond aan het einde van de 19de eeuw vanwege de maatschappelijke gevolgen van industrialisatie waardoor steeds meer mensen in de knel kwamen door armoede, werkeloosheid en woningnood. Waar veel van deze problemen in de 20ste eeuw werden ‘opgelost’, ziet NLBeter nu opnieuw mensen buiten de boot vallen, zonder dat de samenleving daar een adequaat antwoord op heeft. “De coronacrisis heeft deze maatschappelijke kloof alleen maar verdiept. Corona veroorzaakt niet alleen meer gezondheidsschade bij mensen aan de onderkant van de samenleving. Ook op sociaaleconomisch gebied zijn het vooral de toch al kwetsbare groepen die de hoogste rekening betalen. Zij zijn al lang hun flex-baan kwijt of hebben niet de mogelijkheid om thuis te werken. Daardoor hebben zij steeds meer last van stress en depressies en vliegen tegen de muur op van hun krappe woning. Met een vaccin alleen zijn deze mensen niet geholpen”, aldus Van Fenema. NLBeter ziet bovendien dat er steeds grotere achterstanden ontstaan voor kinderen uit kwetsbare groepen op het gebied van onderwijs. Van Fenema: “Achter Haagse mythes als de zelfredzaamheid van burgers en gelijke kansen voor iedereen gaat een maatschappelijke kloof schuil waar de huidige politiek voor wegkijkt. Wij weten als geen ander dat je een probleem pas kunt oplossen wanneer je de juiste diagnose stelt.”

Vond je dit interessant? Deel het!