Wanneer Nederlandse dokters hun werkkamer moeten verlaten om de straat op te gaan, dan is er serieus iets mis….

Gisteren presenteerden NLBeter de rekening aan bedrijven die bijdragen aan de vervuiling van onze volksgezondheid. Wanneer gaan bedrijven als BAT, Ahold Delhaize en Macdonalds Restaurant hun verantwoordelijkheid nemen?

Toespraak Esther vervuilerstour 5 maart

Hieronder de toespraak die lijsttrekker Esther van Fenema hield tijdens de Vervuilerstour op 5 maart:

Vandaag benoemen wij het grootste taboe van Nederland: de enorme gezondheidsschade die de makers en verspreiders van ongezonde producten als tabak, alcohol, snoep, snacks en fastfood veroorzaken, zonder dat iemand ze een strobreed in de weg legt.

Iedereen in Den Haag heeft de mond vol van preventie en investeren in een gezonde samenleving. Maar echt doorpakken en gewoon de drempel voor een ongezonde levensstijl veel hoger maken, durft niemand aan. Ook de bedrijven van vervuilend Nederland kunnen iedere dag doorgaan met hun praktijken. De winst steken ze in hun eigen zak en de rekening voor de extra zorgkosten die zij veroorzaken, wordt neergelegd bij de samenleving.

Vandaag presenteren wij bedrijven die bijdragen aan de vervuiling van onze volksgezondheid de rekening. Samen veroorzaken zij voor bijna 10 miljard euro aan extra zorgkosten. Dat bedrag zien we graag gestort op de rekening van de Nederlandse staat.

NLBeter vindt het onbestaanbaar dat politiek Den Haag alleen over preventie blijft praten maar steeds terugschrikt om echte keuzes te maken. De angst voor de kiezer die wars is van betutteling, leeft bij alle politieke partijen. Ik vind dat onbegrijpelijk. Om het coronavirus te bestrijden, wordt álles uit de kast getrokken om de burger aan handen en voeten te binden: we mogen ’s avonds niet meer op straat, niet naar de sportschool of het restaurant en geen boeken kopen. Zelfs ons seksleven is onder staatscontrole geplaatst want waar moet je naar toe met je blind date?!

Wanneer de overheid al dat soort maatregelen kan opleggen zonder een wenkbrauw op te trekken dan is het krankzinnig dat de politiek niets doet aan het voorkomen van dodelijke ziekten die veel meer slachtoffers maken dan corona. De volksgezondheid is meer gebaat bij het verbieden van sigaretten, fastfood en suikerbommen dan met het instellen van een straatverbod. Er moet juist veel meer betutteld worden!

NLBeter kiest voor investeren in een gezonde samenleving. Ook omdat we zien dat het nu vaak kwetsbare groepen zijn die zich een gezonde levensstijl niet kunnen veroorloven. Zij hebben geen geld om iedere dag een gezonde maaltijd op tafel te zetten, zij moeten bezuinigen op het sporten voor hun kinderen, zij mijden zorg vanwege het hoge eigen risico. Gezondheid is dé sociale kwestie van de 21ste eeuw. Met de verkeerde postcode ga je tien jaar eerder dood. Aan die maatschappelijke ongelijkheid wil NLBeter een einde maken.

Ik wil vandaag ook een moreel appel doen op de bedrijven die deze vervuiling van onze volksgezondheid veroorzaken en bevorderen. Bestuurders en managers hebben de mond vol over maatschappelijk verantwoord ondernemen, integriteit en sociale codes. Maar als het er echt op aankomt, verschuilen zij zich achter de consument die eigen keuzes moet kunnen maken. Dat is natuurlijk onzin. Maatschappelijk verantwoord ondernemen betekent ook dat je je eigen verantwoordelijkheid ziet, neemt en waarmaakt. Zeker als je de kans hebt om iets goeds te doen en de gezondheid van mensen te bevorderen.

Wie wil er geld verdienen over de rug van mensen die dood gaan en aan vreselijke ziektes lijden vanwege de producten die je maakt of verkoopt? Zou je niet veel liever willen dat mensen gelukkiger worden van de spullen die je maakt en niet gevangen blijven in een leven vol ellende? Daarom zou ik willen oproepen dat bestuurders, managers en werknemers echt met elkaar het gesprek aangaan over de missie van hun bedrijf en de bijdrage die zij kunnen leveren aan een gezonde samenleving. Kies voor een verdienmodel waar je blij en trots van wordt. Haal het vergif uit je assortiment.

We zitten allemaal gevangen in een systeem maar dat systeem kan veranderen. Het vraagt om de moed om het anders te doen. Daarom gaan we vandaag langs bij drie toonaangevende bedrijven die echt het verschil kunnen maken. Wij hopen dat zij op deze uitnodiging in kunnen gaan.

NLBeter kiest ervoor om met verstand van zaken te investeren in een gezonde samenleving. Dat kan alleen door het samen te doen en het lef van onze leiders om het systeem van ziekmakende verslavingen te doorbreken. Wij zijn iedere dag in on

ze spreekkamers en leslokalen de gevolgen van falend beleid op het gebied van preventie en gezondheidszorg. Daarom nemen ook wij onze

verantwoordelijkheid door vandaag deze misstanden aan te klagen.

Op 17 maart heeft iedere kiezer de mogelijkheid om onze beweging te steunen. Daarom: kies gezond, stem op NLBeter!

Uitgesproken bij de hoofdkantoren van Ahold (Zaanstad), McDonald’s (Amsterdam) en British American Tobacco (Amstelveen) op vrijdag 5 maart 2021.

Vond je dit interessant? Deel het!