Preventie is momenteel het meest hippe toverwoord in aanloop naar de verkiezingen. Daar waar leefstijl en preventie vroeger een stoffig imago hadden is het nu zelfs  uber hip. Voor een leefstijl-activist zoals ik, die al meer dan twintig jaar iets probeert te veranderen in het zorglandschap als het gaat om voorkomen van ziekten, klinkt dat natuurlijk als muziek in de oren.

Kanteling nodig van ziekenzorg naar gezondheidszorg
De kracht van preventie zit echter in het doen en niet erover praten. De zittende politieke partijen die alleen maar zeggen dat ze het erg belangrijk vinden en er niks aan doen is veel erger en irritant. Vorig jaar stond ik nog op het Binnenhof met de zoveelste preventie petitie om nu echt werk te gaan maken van een gezond Nederland. Door het totale gebrek aan actie krijg ik al helemaal jeuk van alle mooie woorden op papier door de partijen die het nu voor het zeggen hebben in de Tweede Kamer. Ik zie geen enkele aanzet tot structurele veranderingen die het zorgstelsel ook maar klein beetje kunnen kantelen richting gezondheidszorg in plaats van ziekenzorg. Geen enkele lange termijn visie als het gaat over  leefstijl en preventie. De huidige coronacrisis is ook weer een schrijnend voorbeeld van falen op preventief beleid. Ieder ritje door de Corona teststraat zou gepaard moeten gaan met nuttige informatie over wat je zelf kunt doen om zo gezond mogelijk te blijven en je afweer te versterken. Gemiste kans.

Wat doen we aan overgewicht?
In Nederland heeft meer dan 60% van de mensen overgewicht. Bij de helft van deze mensen is sprake van hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol, diabetes of een combinatie van dezen. Overgewicht is één van de grootste boosdoeners die ertoe bijdraagt dat de helft van NL als chronisch ziek wordt bestempeld en waarmee  overlevingskansen na een coronabesmetting verslechtert. Meer dan honderd miljoen euro wordt besteed aan ziekten die overgewicht gerelateerd zijn. Zo’n 87% van de Nederlands maakt zich hier zorgen over.

Gezondheidsministers zonder vlieguren
Hoe krijg je een goed gezondheidszorgsysteem werkend? Dat lukt alleen wanneer we echt gaan werken aan gezondheid met experts in plaats van aandacht richten op ziekte en brandjes blussen. Niet met  gezondheidszorgministers die zelf  geen enkel vlieguur hebben gemaakt in de zorg en eerst eindeloze, tijdrovende, werkbezoeken moeten doen om er überhaupt iets van te snappen. Die vervolgens nieuwe regels bedenken en krampachtig nog meer managers inzetten om het systeem werkend te krijgen.

Van artsen naar leefstijlspecialisten
Wat Nederland nodig heeft zijn professionals die zo snel mogelijk de suiker- en zouttaks invoeren, tabak verbieden, zorgen voor gezonde lunches op school, meer bewegen belonen, consultatiebureaus opstarten voor volwassenen met aandacht voor fysiek, mentale en sociale gezondheid. Maak van de KAMG-artsen leefstijlspecialisten en geef de huisarts meer spreekkamer tijd. Daar wordt Nederland beter van.

Vond je dit interessant? Deel het!