Volksgezondheid is te groot om ons neer te leggen bij de haperende vaccinatie-infrastructuur die nu beschikbaar is. Met politieke wil en een beetje creativiteit kunnen we een ‘coronabrigade’ samenstellen die binnen drie tot zes maanden iedereen vaccineert.”  

Het huidige Rijksvaccinatieprogramma dat in de jaren vijftig in Nederland is ingevoerd, richt zich op het inenten van baby’s en jonge kinderen. Onder verantwoordelijkheid van het ministerie van VWS zorgt het RIVM voor de organisatie, waarbij consultatiebureaus en GGD-instellingen ervoor zorgen dat ieder kind de juiste vaccinatie krijgt. Het is evident dat deze infrastructuur niet is afgestemd op de 17 miljoen Nederlanders die in aanmerking zouden kunnen komen voor een Corona-vaccin, het honderdvoudige van de gemiddeld 170.000 baby’s die ieder jaar geboren worden. “Maar we kunnen het tempo in deze volksgezondheidscrisis niet laten bepalen door beperkingen van het verleden. Wanneer een effectief en veilig vaccin voor corona beschikbaar is, moet er een plan liggen om iedereen zo snel mogelijk te beschermen”, aldus Esther van Fenema.

Verbazing en ongeloof
Van Fenema zegt dat er vanuit de medische wereld “met verbazing en ongeloof” is gereageerd op het bericht dat het RIVM verwacht dat het minstens een jaar duurt voordat iedere Nederland gevaccineerd is tegen Corona. “Niet de beschikbare capaciteit van het RIVM maar de behoefte vanuit de maatschappij zou voorop moeten staan; iedere dag die we onnodig verliezen in de strijd tegen corona is onacceptabel. Het kan niet zo zijn dat er straks ergens miljoenen vaccins in een vriezer liggen te wachten totdat het RIVM de tijd heeft om ze op te halen.” Van Fenema wijst erop dat Nederland ‘wereldkampioen logistieke processen’ is en er dagelijks miljoenen pakjes thuis worden afgeleverd met spullen die een dag eerder online zijn besteld. “Als het RIVM niet kan leveren, moet VWS maar aan Bol.com of Albert Heijn om een offerte vragen.”

Opleiding
Ook het toedienen van injecties met het vaccin kan veel sneller dat het RIVM nu voorspelt. Het geven van een injectie is volgens de wet voorbehouden aan artsen en verpleegkundigen met tenminste een MBO-opleiding maar ook anderen mogen deze handelingen uitvoeren, mits “in opdracht van een zelfstandig bevoegde zorgverlener en als zij daartoe bekwaam zijn”. Van Fenema: “Met een uurtje instructie kunnen we ziekenverzorgers, doktersassistenten, studenten geneeskunde, verpleegkundigen in opleiding en mensen met een EHBO-diploma volledig verantwoord inzetten bij het vaccineren van de Nederlandse bevolking. Zo kunnen we in enkele weken een ‘coronabrigade’ van enkele honderdduizenden mensen opleiden en naar het front sturen.”

Buurlanden
Esther van Fenema wijst op buurlanden waar al draaiboeken klaarliggen die gericht zijn op een veel snellere doorlooptijd, zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De Nederlandse arts Marcel Levi die het vaccinatieprogramma in Londen coördineert, zei onlangs op een tijdsduur tussen de drie en zes maanden te rekenen, ook met hulp van het leger (https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2356475-britse-artsen-verwachten-snelle-vaccinatie-binnen-halfjaar-zijn-we-ingeent.html). “Er is geen enkele reden waarom Nederland straks het laatste jongetje van de klas zou moeten zijn”, aldus Van Fenema. “Wij stonden nota bene vooraan om voldoende vaccins in te kunnen slaan. Het kan toch niet zo zijn dat we die voorsprong nu verspelen omdat we last hebben van trage en fantasieloze ambtenaren?”

Slakkenschema
Esther van Fenema van NLBeter hoopt dat desnoods de Tweede Kamer ingrijpt wanneer het ministerie van VWS zich neerlegt bij het slakkenschema van de RIVM. “In de afgelopen maanden hebben we gezien dat Nederland niet klaar was om deze epidemie op te vangen, denk aan het testbeleid en software van de GGD die niet functioneerde. Dat heeft al voor miljarden euro aan vermijdbare schade gezorgd. Nu de finale van deze epidemie mogelijk in zicht is, moeten we echt doorpakken.” Bovendien vreest zij een tweedeling wanneer VWS en het RIVM verzaken. “Bedrijven en mensen met voldoende inkomen gaan echt niet wachten tot het RIVM de boel op orde heeft. Zij vinden ongetwijfeld sluipwegen om zo snel mogelijk te worden gevaccineerd.”

 

 

 

Vond je dit interessant? Deel het!