Veiligheidsgevoel ontwikkel je het liefst zo jong mogelijk

We wéten inmiddels goed dat gezondheid uiterst vroeg in het leven, zelfs voor geboorte en conceptie, begint. Dat de postcode van je huidig- en ouderlijk huis een goede voorspeller is voor fysieke-,…


Lees verder

Maak medicatie juist duurder

Afgelopen jaar (2019) was er in Nederland een tekort aan 1492 verschillende geneesmiddelen: bijna een verdubbeling ten opzichte van 2018. Daar waren bijzondere geneesmiddelen bij, maar ook middelen…


Lees verder

Het roer moet om in de gezondheidszorg

In gesprek met een van de initiatiefnemers achter de nieuwe partij NLBeter die in 2021 meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen.


Lees verder

Volksvertegenwoordigers?

Volksvertegenwoordigers vergewissen zich ervan, ook nadat zij de stem van het volk hebben verworven, dat zij weten wat er speelt bij de gewone man. Zou je denken.


Lees verder

VAN PATIENT CENTRAAL NAAR DE MENS CENTRAAL

De patiënt centraal is een veelgehoord credo maar met de dreiging van het afschaffen van de vrije artsenkeuze is het nog maar de vraag hoe centraal hij staat. Terwijl u dit leest wordt er naarstig…


Lees verder

Hoe haal je het in je hoofd om een politieke partij te beginnen?

Als je een nieuwe partij opricht dan krijg je een aantal standaardreacties. ‘Goh, wat dapper, waar je maar zin in hebt!’ Maar ook de wezenlijke vraag: waar staan jullie voor?’


Lees verder

Interview: Esther van Fenema op Dit is de Dag

"Onderzoek toont onomstotelijk aan dat als je goed inzet op leefstijl en preventie, je bijna de helft van onze welvaartsziektes kunt reduceren."


Lees verder

Ton van Haperen: Onderwijs kan en moet beter

"Basis- en voortgezet onderwijs hebben serieuze kwaliteitsproblemen en genomen maatregelen maken alles erger. NLBeter is de partij die slecht bestuur prominent op de agenda zet. Goed is dat."


Lees verder

Nieuws: Esther van Fenema wordt lijsttrekker NLBeter

“Dezelfde systeemfouten die in de zorg zijn geslopen, hebben ook het onderwijs en in de overige onderdelen van de publieke sector verziekt. In Den Haag ontbreekt het lef en het inzicht om het roer…


Lees verder

Opinie: Over marktwerking in de zorg – Ronald Mann

"Ons huidige zorgstelsel is bezig te bezwijken; verlamd door bureaucratie, personeelstekorten en een gebrek aan visie op de toekomst."


Lees verder

Interview: Janneke Wittekoek in Cordiaal

“Het kernprobleem is dat voor ziekte wordt betaald en voor gezondheid niet.”


Lees verder

Paul van Liempt interviewt Esther van Fenema

"Mensen zijn klaar met de financieel-economische manier van kijken naar de samenleving en snakken naar de menselijke maat."


Lees verder

Opinie: Pleidooi voor Preventie – Janneke Wittekoek

"Het is best gek dat er in dit huidige zorgstelsel geen enkele vorm van structurele preventie zit voor welvaartsziekten die starten op jonge leeftijd."


Lees verder

Opinie: Corona – Esther van Fenema

"Terwijl zorgbobo’s en zorgmanagers de afgelopen weken in de file stonden voor de stort, waren de echte zorgverleners opeens helden en kanjers".


Lees verder

Opinie (Telegraaf): Zorgveteranen na crisis binnenboord houden – Janneke Wittekoek

"Nu het er op aankomt, staan duizenden zorgveteranen paraat om levens te redden. Een belangrijk gegeven, ook voor ná de crisis."


Lees verder

De frontlinie tegen Corona

"Iedereen die geconfronteerd wordt met Corona willen wij graag een hart onder de riem steken: patienten, naasten en hulpverleners."


Lees verder

Opinie (Volkskrant): Echt met elkaar communiceren tijdens Kerst – Esther van Fenema

"Het lijkt alsof we ons niet goed raad meer weten met het traditionele familiefeest en het vervolgens dan maar ridiculiseren."


Lees verder

De zorg is slechts het vertrekpunt voor NLBeter – Ronald Mann

"NLBeter is opgezet door zorgprofessionals en zorg heeft ook een belangrijke plaats in het programma van de partij. Maat het kernthema is duurzaamheid."


Lees verder

‘Links of rechts? Dat vinden wij achterhaald’

Om meer invloed te kunnen uitoefenen op het zorgbeleid richtten vier artsen twee weken geleden de politieke partij NLBeter op. Gaan andere artsen hierop stemmen? En wat vinden ervaren artsen-politici…


Lees verder

Nieuwe politieke partij NLBeter van prominente medici om ‘falend zorgsysteem’

Prominente medici hebben een nieuwe politieke partij opgericht: NLBeter. Ze doen dit uit onvrede over het in hun ogen falende zorgsysteem. "Wij kunnen niet anders, dan een gooi doen naar de macht."


Lees verder

NLBeter: Nieuwe politieke partij wil zorgstelsel hervormen

Cardioloog Janneke Wittekoek, psychiater Esther van Fenema en longarts Wanda de Kanter zijn de founding mothers van een nieuwe politieke partij: NLBeter.


Lees verder

Een brandend verlangen naar zorgzaamheid

Afgelopen weken bood de wereld weer ruimhartig het toneel aan demonstraties, acties en protesten over zaken zoals klimaat, milieu, zorg of gewoon meer inspraak, zoals de gele hesjes graag willen.


Lees verder

De rookvrije zone

‘Weet jij eigenlijk wel wat de echte doodsoorzaak nummer 1 is?’ vraagt mijn boomlange vriend, volleyballer en gouden medaillewinnaar op de Olympische Spelen, Bas van de Goor.


Lees verder

Als de politiek niet naar de dokter gaat, moet de dokter naar de politiek komen

Kunnen we als arts überhaupt een deuk in een pakje boter slaan, vraag ik me steeds vaker af. Moeten we niet échte verantwoordelijkheid gaan nemen als het bijvoorbeeld gaat om de strijd tegen…


Lees verder

Een doorluchtig vakantievisioen

Terwijl ik op een Caribisch strand lag, kon ik het Nederlandse zorgnieuws toch niet negeren. Ondanks de vrolijke ambiance en de pina colada’s werd ik treurig van de eindeloze stroom berichten over…


Lees verder

Sociaal leger of een robot voor oma?

De dienstplicht is afgeschaft omdat het beroepsleger groot genoeg is. Maar wordt het geen tijd om de militaire dienstplicht te vervangen door een sociale dienstplicht?


Lees verder